biuro@aprb.pl

883-116-588

O nas

Akademia Praktycznego Rozwoju Biznesu to Twój klucz do sukcesu w biznesie.

Misją naszej firmy jest uwalnianie potencjału przedsiębiorstw poprzez dwa główne filary działalności:
– Szkolenia i doradztwo.
– Pozyskiwanie dotacji oraz pożyczek z funduszy europejskich.


Działając na rynku od 2017 roku, zgromadziliśmy bogate doświadczenie, realizując setki projektów dotacji, szkoleń i doradztwa. Nasza oferta szkoleniowa i doradcza skupia się na szerokim zakresie tematów, w tym zarządzania przedsiębiorstwem, zarządzania ryzykiem, marketingu, wykorzystania sztucznej inteligencji w procesach sprzedażowo-marketingowych online oraz technikach sprzedaży, komunikacji i autoprezentacji.

Szczególnie wyspecjalizowaliśmy się w sektorach HORECA oraz piekarniczo- cukierniczym, oferując specjalistyczne szkolenia dostosowane do specyfiki tych branż.


W obszarze pozyskiwania dotacji, koncentrujemy się na wsparciu w uzyskaniu finansowania na termomodernizację, odnawialne źródła energii, cyfryzację działalności, wsparciu pożyczkowym dla firm w trudnej sytuacji finansowej, a także w specjalnych programach dla sektora HORECA.
Nasze kompetencje potwierdzają liczby: przeszkoliliśmy już ponad 1 500 uczestników
szkoleń.


Posiadamy certyfikat DEKRA SUS 2.0 Standard Usług Szkoleniowo-Doradczych, wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych o numerze 2.12/00064/2023. Jesteśmy również członkiem Polskiej Izby Firm Szkoleniowych.

Akademia Praktycznego Rozwoju Biznesu to miejsce, gdzie znajdziesz wsparcie, wiedzę i narzędzia niezbędne do rozwoju Twojego przedsiębiorstwa.


Zapraszamy do współpracy!

Szkolenia

Głównie zajmujemy się organizacją szkoleń zamkniętych gdyż uważamy, że tylko indywidualne podejście gwarantuje skuteczność i odpowiednią wartość merytoryczną szkolenia. Bloki szkoleniowe tworzymy w oparciu o analizę potrzeb, konkurencji oraz branży uczestników.

Doradztwo

Nasi doradcy to doświadczeni specjaliści i praktycy. Dzięki temu tworzymy i przekazujemy narzędzia, które działają i przynoszą zamierzone efekty biznesowe.

Pozyskiwanie środków z funduszy UE

Specjalizujemy się również w pozyskiwaniu dotacji z funduszy europejskich dla przedsiębiorców i osób fizycznych.

Szkolenia miękkie i biznesowe:

Paweł Zyguła

Biznesmen z ponad 25-letnim doświadczeniem. Absolwent studiów magisterskich z psychologii stosowanej na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Projektuje i realizuje warsztaty oraz szkolenia z zakresu sprzedaży, zarządzania przedsiębiorstwem, budowania i skalowania biznesu, komunikacji oraz negocjacji. Doświadczony doradca w zakresie marketingu oraz tworzenia strategii marketingowych. Realizował między innymi zlecenia dla Kancelarii Premiera i Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Do niedawna był właścicielem Kompleksu Centrum Rozwoju Golden Mean wraz z restauracją.

Jakub Hab​

Właściciel dwóch firm: BHP Invest i Safety Hab. Doświadczony konsultant w zakresie zarządzania ryzykiem i organizacją. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, ze specjalnością Zarządzanie firmą. Ukończył również studia podyplomowe z zakresu Bezpieczeństwa i Ochrony Człowieka w Środowisku Pracy w Centralnym Instytucie Ochrony Pracy (CIOP). Świadczył usługi konsultingowe z zakresu zarządzania ryzykiem, między innymi dla Sinterit Sp. z o.o. oraz Expres Konkurent Sp. z o.o.

Konrad Kalina

Specjalista z zakresu zarządzania ryzykiem, absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie na kierunku Bankowość i Zarządzanie Ryzykiem, z tytułem magistra. Posiada bogate doświadczenie w branży finansowo-prawnej oraz konsultingowe w zakresie zarządzania ryzykiem. Świadczył usługi dla takich przedsiębiorstw jak: Coffee & Drink Agency Jacek Mitera, Adam Żontołow Expoprint. Prywatnie pasjonat sportu oraz rynków finansowych.

Mateusz Gruszczyński

Dyrektor artystyczny i projektant z Krakowa, z ponad 10-letnim doświadczeniem zawodowym w branży kreatywnej. Skupia się na kreowaniu doświadczeń użytkowników i usprawnianiu wizerunków marek. Współpracował z różnorodnymi klientami, w tym Onet, Diagnostyka, Ferrero, GMS Worldwide, Jean Louis David, Hermetic Square i Wersow Store. Prowadzi NFLECT STUDIO – multidyscyplinarne studio kreatywne, specjalizujące się w komunikacji marek. Łączy kreatywność, strategię, design i technologię, aby tworzyć przyjazne doświadczenia, skutecznie docierające do odpowiednich odbiorców.

Kamil Iwaniec

Przedsiębiorca i doradca z zakresu pozyskiwania środków z UE. Współwłaściciel agencji barmańskiej Cocktail & Coffee Art. Doświadczenie szkoleniowe zbierał poprzez cykl szkoleń z marką wódki „Dwór Sieraków”, whisky „Jura” oraz prowadząc szkolenia sprzedażowe dla branży gastronomicznej. Łączy ze sobą doświadczenie zdobyte w pracy za barem oraz na stanowiskach sprzedażowych. Od lat szkoli handlowców, barmanów oraz nadzoruje pracę zespołu przygotowującego wnioski o dotacje. Prywatnie pasjonat podróży i dobrej whisky.

Szkolenia dla branży nieruchomości

Zdjęcie eksperta ds. szkoleń z nieruchomości

Klaudia Zając

Ekspertka z ponad dekadą doświadczenia w branży nieruchomości w Krakowie, zrealizowała transakcje o łącznej wartości ponad 750 mln zł, obejmujące 1500 mieszkań. Prowadziła sprzedaż inwestycji dewelopera ATAL S.A. (w tym jednej z największych w Krakowie – około 43 000 PUM) oraz jednego z najbardziej ekskluzywnych projektów z lokalizacją w samym centrum Krakowa, Angel Stradom (Angel Poland Group).

Absolwentka Budownictwa na Politechnice Krakowskiej, specjalistka ds. optymalizacji procesów klienta, z doświadczeniem w zarządzaniu umowami deweloperskimi.

Prywatnie pasjonatka podróży, poszukiwania nowych możliwości biznesowych i odkrywania inspirujących miejsc.

Szkolenia dla gastronomii:

Kacper Kosewski

Kucharz z ponad 10-letnim doświadczeniem w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą, pracujący u boku wybitnych szefów kuchni. Tajniki gotowania poznawał u boku takich osobistości jak Jacek Grochowina, Dariusz Barański, Modest Amaro, Andrea Camastra oraz Przemysław Klima. Pracował w większości polskich restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin, takich jak Atelier Amaro*, Senses*, a obecnie jest kucharzem w restauracji Bottiglieria 1881**, która jako pierwsza w Polsce otrzymała wyróżnienie w postaci dwóch gwiazdek Michelin. Poza ojczyzną zdobywał wiedzę w restauracjach takich jak Greenhouse** w Anglii, L’air du Temps** w Belgii i Tribeca** w Holandii. Pasjonuje się rybami oraz ich sezonowaniem, a także kuchnią molekularną i cukiernictwem restauracyjnym. Prywatnie pasjonat kawy oraz japońskich noży.

Michał Cienki

Cukiernik, kucharz, szef kuchni z ponad 10-letnim doświadczeniem w branży. Pracował m.in. w Restauracji Ancora, Trzy Rybki, Amarylis i Art. Uczestnik konkursów branżowych Expo Sweet, Dorszowe Żniwa oraz L’Art de la cuisine Martell. Odbywał staże w restauracjach: Aurana, Platter, Senses*, Facil** oraz w cukierniach: T. Deker i Deseo. W 2019 roku brał aktywny udział w projekcie promowania miasta Krakowa jako europejskiej stolicy kultury gastronomicznej. W ramach projektu promował polską kuchnię w polskiej ambasadzie w Rzymie i Lizbonie. Poza pracą zapalony biegacz.

Wiktor Kowalski

Były szef kuchni restauracji Art oraz Solna 1 w Krakowie, gdzie odpowiadał między innymi za szkolenie i wdrażanie personelu kuchni. W 2019 roku brał aktywny udział w projekcie promowania miasta Krakowa jako europejskiej stolicy kultury gastronomicznej w Rzymie i Lizbonie. Przeprowadzał cykl spotkań online z polską kuchnią regionalną, był również odpowiedzialny za warsztaty oraz szkolenia dla flagowych modeli pieców convotherm. Obecnie jest szefem kuchni docenianej przez krytyków kulinarnych restauracji Noah w Krakowie, inspirowanej smakami Izraela.

Mariusz Kaczor

Specjalista w zakresie sensoryki kawowej i latte art. Swoje doświadczenie zawodowe zbierał w wielu topowych krakowskich kawiarniach (również na stanowiskach menedżerskich). Upór i determinacja pozwoliły mu na zdobycie kilku tytułów w konkursach kawowych, do których należą:

  • I miejsce w konkurencji latte art, pro infuzja liga baristów, rudna III, 23.11.2018.
  • II miejsce w konkurencji latte art, pro infuzja liga baristów, 26.08.2017.

Ukończył także kurs sensoryki kawowej na poziomie intermediate z dyplomem SCA (Specialty Coffee Association).

Mateusz Dobrzeniak

Kucharz i szkoleniowiec z 10 letnim doświadczeniem, specjalizujący się w mięsach, rybach oraz kuchni azjatyckiej (głównie tajskiej). Pasjonuje się grillowaniem i pracą na otwartym ogniu. Pierwsze kroki na kuchni stawiał w The Ladbroke Arms w Londynie, który otrzymał nagrodę AA Rosette w 2023 roku. Ostatnie półtorej roku spędził w krakowskim Molam (nagrodzonym przez Michellin w 2023 roku). Odbywał liczne staże w Polsce i za granicą (Dorian notting hill*, Bottiglieria 1881**, nuta*, koneser grill, ceviche bar).

Jakub Piechowicz

Barman o bogatym i różnorodnym doświadczeniu w branży (zarówno w kraju jak i za granicą). Specjalista od alkoholi mocnych oraz koktajli. Część swojej kariery spędził w Anglii co niewątpliwie wzbogaciło jego umiejętności i pozwoliło zapoznać się z globalnymi trendami w sztuce barmańskiej. Obecnie jest członkiem zespołu prestiżowego cocktail baru „The Trust” co jest świadectwem ciągle rosnącej kariery. Jego przeszłość zawodowa jest mocno powiązana z grupą Scandale, wyróżniającą się na rynku gastronomicznym, co bez wątpienia przyczyniło się do zdobycia przez niego szerokiej gamy umiejętności i kompetencji. Otwierał i piastował stanowisko szefa baru w „Scena 54” jednym z najbardziej prestiżowych klubów na terenie Śląska. Jego kompetencje i talent zostały wielokrotnie docenione na licznych konkursach barmańskich, takich jak Milhills, 1883 czy Naked Grouse.

Paweł Michalik

Barman, menedżer, z branżą gastronomiczną związany od ponad 10 lat. Specjalista od alkoholi mocnych oraz szkoleń barmańskich. Zaczynał w legendarnym, krakowskim cocktail barze ”Mercy Brown”, obecnie jest członkiem zespołu prestiżowego cocktail baru  ”The Trust”. Finalista wielu konkursów barmańskich, absolwent MSBiS. Wyspecjalizował się w ginie, którego miał już okazję degustować ponad tysiąc różnych marek. Współtworzył pierwszy w Polsce gin bar ”Gin Mill”. Obecnie przekazuje swoją rozległą wiedzę młodym adeptom sztuki barmańskiej. Kojarzony z trunkiem Fernet-Branca, którego jest wielkim entuzjastą. Prywatnie jest dużym fanem gier planszowych i historii nie tylko tych alkoholowych.

Kamil Iwaniec

Przedsiębiorca i doradca z zakresu pozyskiwania środków z UE. Współwłaściciel agencji barmańskiej Cocktail & Coffee Art. Doświadczenie szkoleniowe zbierał poprzez cykl szkoleń z marką wódki „Dwór Sieraków”, whisky „Jura” oraz prowadząc szkolenia sprzedażowe dla branży gastronomicznej. Łączy ze sobą doświadczenie zdobyte w pracy za barem oraz na stanowiskach sprzedażowych. Od lat szkoli handlowców, barmanów oraz nadzoruje pracę zespołu przygotowującego wnioski o dotacje. Prywatnie pasjonat podróży i dobrej whisky.

Kamil Solecki

Od ponad 12 lat w branży gastronomicznej. Doświadczony barista, menedżer i konsultant konceptów gastronomicznych. Miłośnik kawy i specjalista z zakresu baristyki oraz latte art z kilkuletnim doświadczeniem szkoleniowym. Uczestniczył w wielu szkoleniach Specialty Coffee Association. Prywatnie miłośnik sportu i tatuaży.

Przemysław Gajos

Sommelier z dyplomem WSET Level 2, współzałożyciel firmy Nawino, specjalizującej się w imporcie win z europejskich rodzinnych winnic, które pracują w zgodzie z naturą. Posiada doświadczenie jako barman ceniący klasykę oraz jako menedżer w krakowskiej branży hotelowo-gastronomicznej, gdzie przez kilka lat tworzył i wdrażał karty win. W szkoleniach łączy teorię z praktyką. Prywatnie pasjonat sportu, kuchni europejskiej i wysokiej jakości destylatów.

Szkolenia dla cukierni i piekarni:

Mikołaj Bojkowski

Cukiernik z zamiłowania, z wieloletnim doświadczeniem. Właściciel Pracowni Cukierniczej ;Alterciacho w Krakowie, którą z powodzeniem prowadzi od ponad 5 lat, organizując tam indywidualne szkolenia dla uczestników. Swoją wiedzę i umiejętności z zakresu nowoczesnego cukiernictwa rozwijał poprzez liczne szkolenia w Polsce i za granicą, pod okiem takich osobistości jak Hans Ovando, Diego Lozano czy Leonardo di Carlo. Odbył także staż u jednego z najbardziej prestiżowych cukierników belgijskich Willema Verlooya. Obecnie rozwija autorski koncept biznesowy „Yem Cookie” w Krakowie.

Agnieszka Damaszk

Rozpoczynała swoją karierę w niemieckich kawiarniach, specjalizując się w lodach rzemieślniczych i tortach. Po powrocie do Polski pracowała w 5-gwiazdkowych hotelach, m.in. w Grand Lubicz w Ustce, gdzie pod okiem Marcina Szwaka rozwijała umiejętności w cukiernictwie bufetowym i tortach weselnych. Następnie doskonaliła swoje umiejętności w kuchni Sebastiana Krauzowicza, gdzie kierowała sekcją cukierniczą, poznając świat deserów talerzowych i monoporcji. Następnie spełniła swoje marzenie o pracy w gwiazdkowej restauracji Atelier Amaro i została Head Pastry Chefem w projekcie Heart by Amaro w Zakopanem. Podczas pandemii zgłębiała piekarnictwo i cukiernictwo rzemieślnicze, koncentrując się na ciastach drożdżowych, półfrancuskich i francuskich. Uczestniczyła w wielu szkoleniach w Szkole Kulinarnej Ashanti. Obecnie piastuje stanowisko Head Pastry Chefa w piekarni Świeżo Upieczona w Krakowie. Cukiernictwo to jej życiowa pasja.

Iwona Cienki

Związana z cukiernictwem z zamiłowania do słodkich wypieków. Przez niespełna 4 lata właścicielka i twórczyni Pracowni cukierniczej Assiette. Obecnie jest odpowiedzialna za proces produkcji cukierniczej w Piekarni Ferment w Krakowie. Ukończyła staż w warszawskiej cukierni Lourse w Raffles Europejski Warsaw, brała również udział w licznych szkoleniach Akademii Czekolady Callebaut. Prowadziła szkolenia cukiernicze w Krakowskiej Szkole Restauratorów oraz indywidualne szkolenia we własnej pracowni cukierniczej. Pasjonuje się psychologią i praktyką jogi.

Damian Wiśniewski

Właściciel pracowni Creative Pastry Chef Damian Wiśniewski. Specjalista od dekoracji tortowych, gravity cake, rzeźb czekoladowych oraz organizacji produkcji. Damian zdobył liczne nagrody i wyróżnienia: złoty medal w Międzynarodowym konkursie tortów okolicznościowych na Expo Sweet w 2015 roku, rekord Polski za najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej w 2017 roku oraz złote nominacje za rzeźby w czekoladzie na Cake International w Birmingham. Ponadto, zdobył tytuł wicemistrza świata w rzeźbie w lodzie na Ice Festival w Poznaniu w latach 2019 i 2021, a także trzecie miejsce w Mistrzostwach świata w Speed Carwing w 2022 roku.

Mariusz Dziechciowski

Mistrz cukierniczy z ponad 30 -letnim doświadczeniem w branży. Od ponad 20 lat związany z kierownictwem produkcji piekarskiej i cukierniczej. Aktualnie łączy doświadczenie oraz pasję do cukiernictwa poprzez doradztwo technologiczne i prowadzenie szkoleń pracowników. Specjalizuje się w cool risingu czyli przygotowywaniu ciasta do odroczonego odpieku. Prywatnie miłośnik podróży oraz górskich spacerów z psim pupilem.

Maksymilian Smółka

Piekarz z zamiłowania. Swoje doświadczenie zawodowe zbierał w takich miejscach jak „Prodiż Bakery” jako szef piekarni czy „Świeżo upieczona Piekarnia” w Krakowie na
stanowisku kierownika produkcji. Od lat szkoli profesjonalistów z zakresu piekarnictwa. Specjalizuje się w wypiekach na zakwasie, rzemieślniczym pieczywie oraz słodkich ciastach typu brioche i viennoiseries. Konsultował otwarcie, receptury oraz logistykę między innymi takich piekarni jak „Pastel” we Wrocławiu, „Sakre” w Częstochowie czy „Chlebiańska” w Krakowie. Od kilku lat prowadzi również stronę internetową www.upieczsobiechleb.pl, na której pomaga zgłębić wiedzę na temat pieczywa.

Wojciech Starowicz

Mistrz Cukiernictwa z wieloletnim doświadczeniem, znany ze swojej tradycyjnej i rodzinnej Cukierni Starowicz na krakowskim Kazimierzu. Specjalizuje się w deserach i wypiekach roślinnych (wegańskich). Od kilku lat szkoli cukierników w zakresie wdrażania receptur roślinnych do produkcji cukierniczej, specjalizuje się także w produkcji na maszynach typu multidrop. Wyróżniony za najlepszy roślinny debiut w Plebiscycie Roślinniejemy oraz członek stowarzyszenia Chefs for Change. Obecnie odpowiada za procesy produkcji bezglutenowych ciastek, oraz rozwija swój autorski koncept biznesowy roślinnego zamiennika jajka kurzego o nazwie Wajko.

Partnerzy

Szkolenia miękkie i biznesowe: